8 tips om hout te graveren met de hobbybrander

 hobbybrander

Er zijn natuurlijk vele manieren om houten producten te versieren maar een van de leukste is misschien wel door het hout te graveren. Dit kan met de hobby brander van Artemio. De hobby brander wordt geleverd met een handige houder waar de hete brander op kan rusten en 5 verschillende punten voor verschillende effecten. Voor het beste effect volgen hier onder 8 tips:

1. Zorg dat alle benodigdheden klaar liggen, dit zijn niet alleen de hobby brander, de bijgeleverde houder en de verschillende punten maar ook een tang (om de punten tijdens het graveren te kunnen verwisselen) en een schuurblokje om de punten tijdens het graveren schoon te kunnen maken.

2. Zoek uit wat je gaat graveren. Let op dat als je begint het handig is om te beginnen met gladde oppervlakken (dus geschuurd hout) en zachte houtsoorten. Onder zachte houtsoorten vallen onder andere: lindehout, berkenhout en wilgenhout. Alle knutselspullen van hout uit het assortiment van Houtspel kun je ook gebruiken (de houtplakjes moet je wel eerst even schuren).

3. Oefen eerst op een oefenplankje tot je de hobby brander onder controle hebt. Het is handig om hierbij alle verschillende punten een keer geprobeerd te hebben. Zorg dat je niet te hard drukt op de punten, het graveren gaat een stuk makkelijker als je de brander lichtjes over het hout laat gaan en het resultaat wordt ook mooier.

  .

4. Neem de tijd om het hout te graveren. Het resultaat wordt een stuk mooier wanneer er rustig de tijd voor genomen is. Houdt ook in gedachten dat hoe langer de hobby brander op het hout staat hoe donkerder het resultaat wordt.

5. Bedenk wat je op het hout wilt graveren. Als je net begint met hout graveren is het makkelijker om de tekening van tevoren al op het hout te hebben staan. Er zijn 3 verschillende manieren om de tekening op het hout te krijgen:

  • met potlood uit de losse hand tekenen.
  • gebruik carbon papier om de tekening op het hout over te brengen.
  • print de tekening of naam uit en trek hem met pen over zodat er een lichte afdruk in het hout over blijft (zie: personaliseer je houten speelgoed).

6. Begin met graveren, het handigst is om te beginnen aan de buitenkant of aan de onderkant van je tekening zodat een klein foutje minder opvalt. Doe eerst de buitenste lijnen van je tekening en zorg dat bij het graveren je pols op het hout rust zodat de hobby brander zo stabiel mogelijk blijft. Onthoud dat het resultaat mooier wordt als je niet te hard drukt. Mocht je het resultaat donkerder willen, ga er dan rustig nog een keertje (of 2 of 3 keer) overheen.

7. Zodra de buitenste lijnen staan kun je gaan experimenteren met schaduwen en inkleuren van je plaatje. Vaak is het handig hiervoor ook van punt te veranderen.

8. Zorg dat de ruimte waarin je gaat graveren goed geventileerd wordt, bij het branden komt er rook vrij en het is niet gezond om dit in te ademen.

Product toegevoegd aan verlanglijst