Weven met een weefraam, hoe moet dat eigenlijk?

Hiep, hiep, hoera! Na de knoopster, de breivork en het punnikvrouwtje komt Houtspel met een nieuw product om het handwerken weer net iets leuker te maken: het weefraam. Dat klinkt allemaal natuurlijk wel heel leuk, maar hoe werkt zo'n weefraam eigenlijk? Hier leggen we de stappen uit die je kunt doorlopen om een mooi stukje te weven. We gebruiken in ons voorbeeld natuurlijk ons eigen weefraam maar wees gerust: het principe dat je hier ziet, kan op elk weefraam uitgevoerd worden.

Weefraam

Werkbeschrijving:

  • Eerst leggen we alles klaar. Ik heb hierbij gekozen voor een bolletje met een dunne draad wol om over het weefraam te spannen en twee bollen wol om mee te weven.
  • Span het dunne draadje over het weefraam. Dit doe je door om de buitenkant een rondje te maken, daarna haak je de spanrij over de draad heen zodat hij stevig vast blijft zitten.
  • Trek de dunne draad door naar de andere kant en draai de spanrij aan zodat hij stevig vast zit.

  . .

  • Span de dunne draad over het hele weefraam en zet de laatste rij weer vast met een spanrij zoals je bij stap 2 en 3 hebt gedaan.
  • Draai de wol om de weefspoelen.
  • Begin met het weven. Dit doe je door de weefspoel tussen de gespannen draadjes te bewegen. Zorg er hierbij voor dat je de draadjes om en om passeert. Dus het eerste draadje bovenlangs, het tweede draadje onderlangs, het derde draadje bovenlangs enzovoort. Als je aan het einde van de eerste rij bent draai je de weefspoel om en doe je hetzelfde de weg terug, zorg er hierbij voor dat je de draadjes andersom passeert (dus als op de heenweg de draad via de bovenkant gepasseerd bent moet hij nu via de onderkant langskomen).

  . .

  • Wanneer je een paar rijen geweven hebt kun je de rijen met de kam in 1 lijn vegen.
  • Wanneer je weefwerk klaar is draai je de ijzeren spanrijen los en trek je deze voorzichtig uit het weefraam en uit je weefwerk.

  . .

  • Verwijder het weefwerk uit het weefraam. De dunne draad zal nu vrij los komen te zitten, dit kun je natuurlijk zo laten maar je kan hem ook voorzichtig aantrekken. Dit doe je door in het midden te beginnen en de draad dan voorzichtig aan te trekken tot hij tegen de rand van het weefwerk aanzit. Trek nu aan de andere kan van het weefwerk aan dezelfde draad zodat deze ook weer aansluit en herhaal dit totdat alle randje tegen het weefwerk aanzit en je 1 heel lange draad overhebt aan het einde.

 

  • Werk nu met een naald de loszittende draadjes weg en klaar is weefwerk!
Product toegevoegd aan verlanglijst