Houten speelgoed ABC

a.   Aanraken en Ahorn (houttype)

Doordat het houten speelgoed de warmte van de hand waarmee het vastgehouden wordt overneemt nodigt het uit tot het aanraken, voelen en aaien. Een heel prettige manier om zintuigen te prikkelen.

Ahorn is de Duitse naam voor Esdoorn-hout, een houtsoort die in Europa veel gebruikt wordt voor de productie van houten meubels en speelgoed. Ahorn heeft een fijne vezelstructuur en splintert daardoor niet. Ahorn groeit relatief snel en wordt daardoor vaak speciaal voor de houtproductie gekweekt.

 

b.   Blokken en Bouwen

Vanaf dat uw kind een maand of 9 is worden blokken een onmisbaar speelgoed in uw huis. Uw kind is er aan toe om speelgoed te sorteren en te gaan bouwen. Dit is ook zintuiglijk, motorisch en creatief gezien erg goed voor uw kind. 

Maar ook als uw kind ouder wordt blijven blokken een leuk speelgoed. Eerst om hoge torens te maken maar later worden de blokken betrokken in bijvoorbeeld het rollenspel. Zo worden er voor de ridders kastelen van gebouwd of bij de (houten) dieren een dierentuin of boerderij.

 

c.   Charismatisch en Creatief

Houten speelgoed is -anders dan veel plastic speelgoed- uitdagend en creatief. Door de houtstructuur zichtbaar te laten bij het kleurgebruik ontstaat er speelgoed met een charismatische uitstraling. Als er bij het speelgoed bovendien gebruik gemaakt wordt van een creatieve vormgeving ontstaat speelgoed waar niet alleen op ontelbare manieren mee gespeeld kan worden maar wat ook jarenlang als decoratie gebruikt kan worden.

 

d.   Duurzaam, Degelijk en Duits

Houten speelgoed is duurzaam. Dit komt niet alleen door de lange levensduur, maar ook door de manier van produceren. Bij de productie van houten speelgoed worden geen giftige stoffen gebruikt en doordat vrij veel houten speelgoed nog steeds met de hand gemaakt wordt, komen er geen schadelijke stoffen vrij door het gebruik van machines. Bovendien wordt houten speelgoed geschilderd met een verf op waterbasis die ook geen belasting voor het milieu geeft.

Zeker in Europa, maar misschien wel wereldwijd komt het meeste hoogwaardige houten speelgoed uit Duitsland. Grote merken als Haba, Grimm’s, Schleich en Ostheimer vinden hun oorsprong in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland.

 

e.   Echt en Eerlijk

Anders dan bij plastic speelgoed is houten speelgoed een eerlijk product. Er zijn geen chemicaliën nodig om het speelgoed te vervaardigen en goed houten speelgoed is handgemaakt.

Het merk De Speelgaard is een goed voorbeeld van eerlijk speelgoed. De Speelgaard is als merk opgericht in Nederland met als doel de vrouwen in Bosnië te helpen aan de wederopbouw van het land. Het speelgoed van De Speelgaard wordt gemaakt van het hout van kleine lokale boeren en de Bosnische vrouwen bewerken het hout tot speelgoed. Eerlijker kan houten speelgoed niet zijn.

 

f.   Fantasie

Goed houten speelgoed prikkelt de fantasie van kinderen en van volwassenen. Door de gebruikte vormen en kleuren zo natuurgetrouw mogelijk te laten wordt het speelgoed bruikbaar voor verschillende doeleinden. Dit komt de fantasie van uw kind ten goede. Uw kind leert hiermee om hetzelfde speelgoed op verschillende manieren te gebruiken. Dit zal later in zijn of haar leven bijdragen in het beter zijn eigen weg kunnen volgen en oplossingen kunnen vinden voor problemen.

 

g.   Grimm’s en Gluckskafer

Twee van de mooiste merken in duurzaam, antroposofisch en handgemaakt houten speelgoed zijn Grimm's en  Glückskäfer. Beide merken hebben zowel duurzaamheid, de ontwikkeling van kinderen, de afwerking en het design hoog in het vaandel staan. Dit is waarom, in het assortiment van Houtspel.nl, beide merken ruim vertegenwoordigd zijn. (Klik hier om direct naar de producten van Grimm’s en Glückskäfer te gaan)

 

h.   Handgemaakt en Hout en Hoogwaardig

Houten speelgoed van hoogwaardige kwaliteit gaat jaren mee. Hoge kwaliteit houten speelgoed is handgemaakt en voldoet aan de strengste eisen, namelijk die van echte mensenhanden. Een machine zal een splinter of zwakke plek niet opmerken maar een vakman, dat met plezier stuk speelgoed vervaardigt, zorgt dat alleen de beste materialen en onderdelen gebruikt worden.

 

i.   Interessant

Hoewel uw kind in de speelgoedwinkel waarschijnlijk bij elk schreeuwerig stuk plastic blijft staan is houten speelgoed toch de meest interessante keuze. Niet alleen gaat het door zijn duurzaamheid waarschijnlijk een stuk langer mee, het is ook nog eens beter voor de ontwikkeling van uw kind (zie ook fantasie).

Ook de eigenschappen van houten speelgoed spelen mee. Elk type hout heeft een andere hardheid, geur, kleur, gewicht, geluid, tekening en reliëf. Bovendien wordt houten speelgoed op vele verschillende manieren afgewerkt, denk hier aan verf, lak of olie. Deze verschillen maken houten speelgoed interessant. 

 

j.    Jarig

Wat is er nou leuker dan het krijgen van een stuk houten speelgoed als je jarig bent. Niet alleen het houten speelgoed, maar daarmee ook de herinnering aan die speciale dag gaat jaren mee!

 

k.   Kleuren en Kinderen en Kwaliteit

De kleur van onbewerkt hout is per houtsoort verschillend. Alle tinten tussen paars (Purperhart), zwart (Ebbenhout) en lichtgeel (bv. Beuken) zijn mogelijk. Na een verfbehandeling kan houten speelgoed elke kleur hebben.

Houten speelgoed is in verschillende kwaliteiten leverbaar. Het kwaliteitsverschil is vaak goed te zien aan de wijze waarop onderdelen aan elkaar zijn gemonteerd. Wanneer er grote kieren zichtbaar zijn of wanneer er met spijkers gewerkt is, dan kun je er van uitgaan dat de kwaliteit niet zo heel goed is. Naast de verbindingswijze is kwaliteit af te lezen aan de manier waarop het hout behandeld is (verf, lak etc.) en de wijze waarop scherpe hoeken en randen worden voorkomen.

Houtspel streeft er naar om alleen handgemaakt houten speelgoed van de hoogste kwaliteit te leveren. U zult bij ons speelgoed geen scherpe randjes aantreffen en het speelgoed is afgewerkt met een natuurlijke verf op waterbasis waardoor het volkomen veilig is voor uw kind(eren).

 

l.   Leerzaam

Kinderen leren door te spelen. Hiermee ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden op verschillende gebieden zoals de emotionele ontwikkeling, de motorische ontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling.

Goed speelgoed is hier natuurlijk heel belangrijk in. Als uw kind teveel speelgoed heeft om uit te kiezen is het moeilijk voor uw kind om hier zelf nog iets aan toe te voegen. Beter is het daarom om steeds een beperkt aanbod van speelgoed aan te bieden waar uw kind zijn eigen creativiteit en zijn "ik" in kwijt kan. 

Door houten speelgoed aan te bieden wat het kind prikkelt in zijn vorm, kleur, textuur en mogelijkheden zal het sneller geneigd zijn om zelf een toepassing te bedenken. Zo kunnen houten blokken in de eerste jaren gebruikt worden om te stapelen (goed voor de motorische ontwikkeling) en later gebruikt worden om kleuren te onderscheiden of te leren tellen (goed voor de cognitieve ontwikkeling).

 

m.   Modern en Mooi

Het is al lang niet meer zo dat houten speelgoed oudbollig is. Wel is het zo dat door zijn duurzaamheid het houten speelgoed waar u als kind mee gespeeld heeft nu nog prima gebruikt kan worden voor uw kinderen.

Neem snel een kijkje in deze shop en ontdek dat houten speelgoed heel modern, mooi en vrolijk kan zijn. 

 

n.   Natuurlijk

Houten speelgoed is een natuurlijk product waar geen chemische stoffen in zijn verwerkt. Daarnaast heeft houten speelgoed door zijn vorm en kleur een natuurlijke aantrekkingskracht. Houten speelgoed blijft boeien en binden en kan daardoor op een natuurlijke wijze ondersteuning bieden bij de vele stadia van het opgroeien.

 

o.   Origineel

Door het enorme aanbod aan speelgoed is het tegenwoordig erg moeilijk om een origineel cadeau te vinden. Een oplossing hiervoor kan een goed gekozen stuk houten speelgoed zijn. Denk hierbij aan een product dat niet alleen leuk is om mee te spelen maar dat door zijn prachtige vormgeving ook dienst kan doen als decoratie.

 

p.   Plezier en Peuter

Het is niet makkelijk om goed speelgoed voor peuters te kiezen. Toch zijn er enkele handvaten waar u op kunt letten:

  • - het speelgoed is geschikt voor de leeftijd van uw kind
  • - het speelgoed leert je iets (zonder dat je dit zelf doorhebt)
  • - het speelgoed gaat lang mee en is veilig
  • - het speelgoed stimuleert de creativiteit van uw kind en is veelzijdig
  • - het speelgoed heeft een duidelijke gebruiksaanwijzing of nog beter: heeft geen gebruiksaanwijzing nodig

Houten speelgoed sluit goed aan op al deze punten en u zult zien dat uw kind hier met zoveel plezier mee zal spelen dat het de tijd zal vergeten. 

Maar.... houten speelgoed is niet alleen leuk voor peuters om mee te spelen, bij houtspel is er houten speelgoed te vinden voor "kinderen" van 0 tot 99 jaar! Van houten rammelaars tot houten gezelschapsspellen, hout blijft boeien en het blijft een plezier om mee te spelen!

 

q.    ---

 

r.   Rubberboom en Rudolph Steiner

Veel houten speelgoed uit Aziatische landen wordt gemaakt van de rubberboom. Rubberbomen worden geteeld voor de rubberproductie maar na zo’n 15 jaar stopt de rubberboom met het produceren van rubber. Omdat deze bomen dan geen nut meer hebben worden ze omgehakt en tot speelgoed gemaakt. Hout van de rubberboom heeft een compacte vezelstructuur en is niet zwaar waardoor het makkelijk te bewerken is.

Rudolph Steiner was een Oostenrijkse schrijver, architect, filosoof en pedagoog en de grondlegger van de Antroposofie. Vanuit het gedachtegoed van de Antroposofie is speelgoed ontstaan dat gemaakt is van natuurlijke materialen dat zijn natuurlijke vorm behouden heeft en dat gebruik maakt van kleuren uit de natuur. Hout leent zich hier uitermate goed voor en er is dan ook een groot aanbod te vinden van houten speelgoed met een antroposofische achtergrond.

 

s.   Spelen en Speelgoed

Spelen doen we allemaal, klein en groot. Voor kinderen is het zelfs noodzakelijk om te spelen, door te spelen leren we immers. Maar ook als volwassenen brengen we nog regelmatig tijd spelend door, denk bijvoorbeeld aan gezellig 's avonds met vrienden een spelletje doen.

Hoewel kinderen in principe overal mee kunnen spelen kan het juiste speelgoed wel bijdragen aan hoeveel ze kunnen leren. Let in ieder geval altijd op dat het speelgoed veilig is voor uw kind en dat het niet snel stukgemaakt kan worden. Houten speelgoed voldoet aan deze eisen en door zijn geur, kleur en textuur trekt het kinderen ook erg aan om mee te spelen. Daarnaast is het ook nog eens duurzaam en gaat lang mee.

 

t.   Tijdloos

Houten speelgoed gaat lang mee, het is dan ook goed mogelijk dat u en uw kinderen achter de zelfde loopwagen hebben leren lopen. Niet alleen vanwege de lange levensduur, maar ook door de prachtige vormen en kleuren is houten speelgoed tijdloos.

 

u.   Uitmuntend

Houtspel.nl richt zich op houten speelgoed en service van uitmuntende kwaliteit. Geen vraag is te gek en alle producten worden uitvoerig gecontroleerd voordat deze worden verzonden. Dit doen we omdat alleen het beste goed genoeg is.

 

v.   Vrolijk

Houten speelgoed roept herinneringen op en houten speelgoed biedt de mogelijkheid om de mooiste creaties te bouwen. Wie wordt daar nou niet vrolijk van?

 

w.   Wagen

Houten wagens zijn veel gekochte artikelen en bestaan in veel verschillende vormen. O.a. de loopwagen, de blokkenwagen en de speelgoedauto zijn voorbeelden van houten wagens die in bijna elk gezin terug te vinden zijn.

 

x.     ---

 

y.     ---

 

z.   Zintuigelijke ontwikkeling

Houten speelgoed bevordert de zintuigelijke ontwikkeling. Door de geur, kleur, vorm en textuur worden de zintuigen geprikkeld en gestimuleerd, elke keer dat er mee gespeeld wordt!

Product toegevoegd aan verlanglijst