Het gebeurt bijna nooit maar het kan gebeuren dat er scheuren of zelfs spleten in het houten speelgoed ontstaan. Meestal komt dit omdat het hout niet lang genoeg heeft kunnen drogen voor het vermaakt werd tot speelgoed. Het kan echter ook komen door slijtage, vochtigheid en het natuurlijke krimpen en uitzetten van het hout.

Houten caravan met scheur die geplakt is

Gelukkig zijn scheuren, spleten en kieren vaak wel te repareren en kun je je houten speelgoed op een veilige manier weer nieuw leven inblazen. Lees hier de meest praktische tips voor het herstellen van scheuren en spleten in jouw houten speelgoed.

1. Begin met een grondige inspectie

Voordat je aan de reparatie begint, is het belangrijk om het speelgoed waar een plekje in zit, aan een grondige controle te onderwerpen. Het kan zijn dat je in eerste instantie maar een klein plekje ziet, terwijl het probleem groter is. Dit wil je weten voordat je aan de slag gaat zodat je niet tegen verrassingen aan loopt

2. Kies de juiste (kindvriendelijke) materialen

Wees je bewust van het feit dat je met kinderspeelgoed werkt en kies de materialen daar op uit. Gebruik niet giftige houtlijm, verf en (eventueel) houtvuller op waterbasis. Met name bij houtvullers worden veelal chemische 2-componenten-vullers gebruikt maar voor kinderspeelgoed is dat niet aan te raden. Lees de gebruiksaanwijzing of het productblad van jouw materialen als je niet zeker bent.

3. Repareer kleine spleten met houtlijm

Voor kleine spleten en scheurtjes is houtlijm vaak voldoende. Breng een dunne laag niet-giftige, houtlijm op waterbasis aan in de spleet of scheur en druk de delen stevig tegen elkaar. Verwijder overtollige lijm met een licht vochtige doek, klem of plak de delen goed aan elkaar en laat de lijm drogen. Wil je meer weten over hoe je houten speelgoed kunt plakken met houtlijm, lees dan ook ons uitgebreide artikel over het plakken van houten speelgoed.

4. Overweeg houten pluggen voor grotere scheuren

Bij grotere scheuren wordt veelal aan houtvuller gedacht maar de echt goede houtvullers zijn vaak chemische 2-componenten vullers. Deze vullers zijn heel sterk, maar voor speelgoed lang niet altijd geschikt. Overweeg daarom ook de optie op een houten plug of veer in de scheur te steken. In sommige gevallen moet het gat dan wat ruimer gemaakt worden maar als je dat netjes doet, dan houd je een gat over dat je perfect kunt vullen met een nieuw stukje hout. Smeer de plug in met houtlijm, stop hem in het gat en zorg dat de plug gelijk ligt met het oppervlak van het speelgoed. Na het drogen van de lijm is een klein beetje schuurpapier dan genoeg.

5. Vullen door te schuren

Wanneer je kleine kiertjes tussen 2 houtdelen ziet, dan kan het ook zijn dat dit eigenlijk geen schade is. Vaak komt dit door het monteren van onderdelen die tijdens het lijmen net niet perfect in elkaar pasten. In dit geval is plakken en/of tegen elkaar klemmen voor de stevigheid of veiligheid niet nodig. Het kan echter wel zo zijn dat je dit kiertje storend vindt. Een praktische manier om een dergelijk kiertje te vullen is om gebruik maken van een mix van houtlijm en schuurstof (fijn zaagsel). Schuur hiervoor met een fijn schuurpapiertje een beetje van het hout op zodat je een klein beetje schuursel hebt. Als je dit mixt met een witte of transparante houtlijm, dan kun je daarmee de randjes dichten alsof het plamuur is. Voordeel is dat de vulling door het houtschuursel vrijwel dezelfde kleur krijgt als het hout. Het voelt een beetje als valsspelen en is eigenlijk puur cosmetisch maar kiertjes zijn op deze manier zo opgelost! ;)

6. Schuren en afwerken

Na de reparatie is het belangrijk om het gerepareerde gebied lichtjes te schuren om eventuele ruwheid of scherpe randen te verwijderen. Veeg stof en deeltjes weg en breng daarna, indien nodig, een niet-giftige verf of afwerking aan om het speelgoed zijn oorspronkelijke uitstraling terug te geven.

scheur en geplakte scheur

7. Onderhoud om schade te voorkomen

Om toekomstige schade te voorkomen, is het belangrijk om houten speelgoed goed te onderhouden. Dat klinkt ingewikkeld maar stelt eigenlijk niet zo veel voor: Bewaar het speelgoed op een droge plaats, vermijd langdurige blootstelling aan vocht en zorg ervoor dat kinderen het speelgoed niet al te ruw behandelen.

8. Wees voorzichtig met antiek speelgoed

Zonder oefening kan het herstellen van scheuren en spleten best een lastig klusje zijn en het kan dan ook dat je de reparatie altijd een beetje blijft zien. Als het te repareren houten speelgoed antieke, persoonlijke of historische waarde heeft, overweeg dan om een professional te raadplegen om zeker te weten dat het speelgoed niet in waarde zal dalen.

Met deze tips kunt u scheuren en spleten in houten speelgoed effectief aanpakken. Vergeet niet om de veiligheid van je kind in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste materialen voor

Product toegevoegd aan verlanglijst