Wij krijgen regelmatig vragen over houten speelgoed. Meestal gaan deze vragen over de duurzaamheid en veiligheid. De belangrijkste vragen hebben we daarom hier toegevoegd.

Ben je op zoek naar informatie specifiek over Houtspel? Bekijk dan ook onze Houtspel FAQ

Staat jou vraag er niet tussen of wil je meer weten over een specifiek onderwerp? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Wat maakt houten speelgoed duurzaam?

Houten speelgoed is duurzaam omdat het gemaakt is van natuurlijke materialen die biologisch afbreekbaar zijn en lang meegaan. Ook komen er bij de productie geen schadelijke stoffen vrij. Houten speelgoed kan vaak doorgegeven worden aan volgende generaties. Lees meer over waarom houten speelgoed duurzaam is

Is al het houten speelgoed milieuvriendelijk?

Nee, niet al het houten speelgoed is milieuvriendelijk. Er kunnen schadelijke stoffen gebruikt zijn om het product te maken en ook het hout zelf kan op onverantwoorde manieren verkregen zijn. Kies voor speelgoed dat gemaakt is van FSC-gecertificeerd hout. De FSC certificering geeft aan dat het hout komt van duurzaam beheerde bossen.

Hoe kan ik mijn houten speelgoed schoonmaken en onderhouden?

Houten speelgoed blijft het beste als je dit af en toe schoonmaakt met een vochtige doek. Gebruik hierbij eventueel wat milde zeep. Stop houten speelgoed nooit in de vaatwasser en vermijd ook onderdompeling in water om schade te voorkomen. Lees hier meer over het schoonmaken van houten speelgoed.

Is houten speelgoed geschikt voor kinderen met allergieën?

Over het algemeen wel omdat houten speelgoed geen allergenen zoals latex of bepaalde kunststoffen bevat. Speelgoed van massief hout is hierbij de beste keuze. Speelgoed gemaakt van multiplex platen, of waarbij delen aan elkaar geplakt zijn, kan formaldehyde bevatten. Ook kunnen er in de gebruikte verf stoffen zitten waar een gevoelig kind - in een zeldzaam geval en ondanks dat het speelgoed voldoet aan de normen - op kan reageren.

Waarom is houten speelgoed beter dan plastic speelgoed?

Houten speelgoed is duurzamer, milieuvriendelijker en gaat langer mee. Daarnaast bevordert houten speelgoed de ontwikkeling, creativiteit en motorische vaardigheden van kinderen. Lees hier meer over waarom houten speelgoed

Zijn er veiligheidsnormen voor houten speelgoed?

Ja, er zijn strikte veiligheidsnormen die gelden voor houten speelgoed. Deze normen zijn er op gericht dat de producten geen schadelijke chemicaliën bevat en dat deze voldoen aan alle eisen voor kinderveiligheid. De Nederlandse voedsel en warenautoriteit controleert hier op. Het beleid is gericht op geen schadelijke stoffen, voldoende stevig en veilig en geen te kleine onderdelen bij producten voor kinderen onder de 3 jaar.

Wat zijn de belangrijkste keurmerken voor houten speelgoed?

Er zijn verschillende keurmerken voor houten speelgoed. FSC en TÜV zijn hierbij het belangrijkst in Nederland. Het FSC keurmerk garandeert dat het hout afkomstig is van verantwoord beheerde bossen. Het Duitse TÜV keurmerk onderwerpt speelgoed aan de strengste eisen voor veiligheid en kwaliteit.

 

Andere kwaliteitseisen zijn o.a: CE, EN-71, ASTM F963, ICTI en ÖKO.  Lees hier alles over de kwaliteitskeurmerken voor houten speelgoed.

Product toegevoegd aan verlanglijst