poppenhuis waldorf

Het is sinds halverwege de 15e eeuw een van de meest voorkomende stukken speelgoed: het poppenhuis. Bijna iedereen heeft er vroeger wel eentje gehad en in eigenlijk elke (kleuter) klas kun je er wel eentje vinden en dat is niet voor niets. Poppenhuizen zijn namelijk ontzettend leerzaam voor kinderen!

Poppenhuizen spreken kinderen aan omdat het zo herkenbaar is. Het spelen met bijvoorbeeld een houten beer vraagt om een beetje verbeelding, de meeste kinderen hebben een beer immers alleen enkele keren in de dierentuin gezien. Een huis met meubeltjes, een keuken of een badkamer zien ze echter elke dag. Hierdoor is het erg makkelijk voor kinderen om hiermee een spel te bedenken.

  .

In elke leeftijdsfase gaan kinderen anders om met een poppenhuis. De jongste kinderen (vanaf 1 jaar) spelen vrij eenvoudig met een poppenhuis, de deur gaat open, een figuurtje gaat het huis binnen en de deur gaat weer dicht. Of een poppetje gaat de trap op en naar bed. Deze bewegingen worden eindeloos herhaald waarmee de kinderen hun motoriek oefenen en dingen leren van oorzaak en gevolg. 

De wat oudere peuters (vanaf 2 jaar ongeveer) spelen hun dagelijkse leventje na. De poppetjes gaan slapen en eten, gaan in bad en naar bed. De poppetjes gaan spelen in de tuin en dergelijke. Door dit rollenspel leren kinderen hun dag te verwerken.

  .

Daarna komt de creativiteit en fantasie om de hoek kijken. De figuurtjes beleven alles wat de kinderen maar kunnen verzinnen. Zo is het huis opeens geen gewoon huis meer maar een spookhuis. Of het huis veranderd in een echt kasteel met jonkvrouwen en ridders en dan is het opeens een gevangenis geworden. Het is een spel zonder regels geworden waarbij je alles wat je kunt verzinnen uit mag voeren wat nog jaren en jaren leuk blijft voor kinderen.

Het is dus ook niet zo raar dat toen wij op onze houtspel facebookpagina vroegen welk product jullie nog misten in ons assortiment de poppenhuizen het meest genoemd werden. Hoogste tijd dus om op zoek te gaan naar die poppenhuizen en inrichting van echt hout en geschikt voor zowel jongens als meisjes. En dat is goed gelukt vinden we zelf. Inmiddels hebben we 2 soorten poppenhuizen toegevoegd en vele poppenhuis sets die de poppenhuizen naar eigen inzicht compleet kunnen maken.