Ostheimer, Holztiger, Bumbu Toys

Al jaar en dag zijn de handgemaakte houten dieren een van de populairste onderdelen op het gebied van houten speelgoed. Zeer bekend zijn de "reuzen" Ostheimer en Holztiger maar sinds kort is er een nieuwe collega bijgekomen: Bumbu Toys. Ben je benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee merken? Wij zochten het voor je uit! In de tabellen hieronder staat met aantal blaadjes aangegeven hoeveel wij elk merk geven waarbij 5 blaadjes het beste (of duurste) is en 1 blaadje het slechtste (of goedkoopste). Daarnaast leggen we ook per vergelijkingspunt uit hoe we bij deze score zijn gekomen. Kijken jullie met ons mee?

vergelijk ostheimer, bumbu, holztiger

Als eerste levendigheid. Hierbij krijgen zowel Holztiger en Bumbu toys van ons 5 blaadjes, Ostheimer scoort eentje minder. Hoe komt dit? Voor ons zit dit vooral in het kleurgebruik. Zowel Holztiger en Bumbu Toys gebruiken heldere felle kleuren die echt opvallen terwijl Ostheimer heeft gekozen om een verf te gebruiken die wat wateriger is waardoor de kleuren wat fletser ogen. Dit verschil is ook goed te zien bij de pinguïns op de foto hieronder. 

verschil Holztiger, Bumbu Toys, Ostheimer

Dan duurzaamheid. Alle merken scoren hierbij de maximale score. Hoe komt dit? Alle drie de merken maken hun dieren nog met de hand in Europa (Ostheimer in Duitsland en Holztiger + Bumbu Toys in Roemenië) uit hout dat afkomstig is uit duurzaam onderhouden bossen. Daarnaast wordt bij allen verf op waterbasis gebruikt. Doordat de producten niet de hele wereld over hoeven en dat er weinig machines gebruikt worden voor het produceren van deze dieren mogen ze allemaal als super duurzaam worden aangemerkt volgens ons.

De keuze staat voor hoeveel dieren elk merk op dit moment heeft. Met 5 blaadjes is Ostheimer hier de absolute winnaar. Niet alleen heeft dit merk de meeste dieren maar ook het meeste opties per dier. Holztiger volgt op de voet met 4 blaadjes. Ook dit merk heeft tegenwoordig een ruime keuze in dieren en in opties per dier. Het net beginnende Bumbu Toys heeft duidelijk de minste opties maar .... zij werken hard aan uitbreiding en elk seizoen komen er nieuwe dieren en opties bij. 

Holztiger, Ostheimer, Bumbu Toys 
De prijs dan. Laten we eens wat dieren van de drie merken naast elkaar leggen: voor de rennende haas betaal je bij Ostheimer € 12,50, Bij Bumbu Toys € 7,50 en bij Holztiger € 6,50. Dan de pinguïn: bij Ostheimer kost deze € 13,95, bij Bumbu toys betaal je € 13,95 en bij Holztiger € 8,25. En als laatste de ezel deze kost bij Ostheimer: € 17,95, bij Bumbu Toys € 10,75 en bij Holztiger € 9,95. Hieruit blijkt duidelijk dat Ostheimer de meest prijzige optie is en Holztiger het goedkoopste, het verschil tussen deze twee is ongeveer 40%. Bumbu Toys zit hier tussenin waarbij de meer verfijndere dieren (zoals de pinguïn) duurder zijn dan de wat simpelere dieren. 

bumbu toys, ostheimer, Holztiger

vergelijk ostheimer, holztiger, bumbu toys

Bij natuurgetrouw letten wij op de onderlinge maat van de dieren, de kleuren en de afwerking. Hierbij scoren Bumbu Toys en Ostheimer de maximale score en is Holztiger met 4 blaadjes een goede tweede. Dit omdat de dieren van Holztiger net een wat simpelere afwerking hebben en de maten van de dieren wat minder op waarheid berust zijn. Zo zijn bijvoorbeeld het geitje en de staande eend net zo groot en is de slak groter dan de pimpelmees. Ook bij de andere dieren zijn niet alle dieren in verhouding maar wel al een stuk meer. Ook de afwerking van de dieren is bij Bumbu Toys en Ostheimer wat hoger dan bij Holztiger. 

verschil Holztiger, Bumbu toys, ostheimer

En dan een vrij belangrijke: hoe goed zijn de dieren leverbaar? Hierbij krijgt alleen Bumbu Toys de maximale score want vrijwel alle dieren zijn direct uit voorraad leverbaar. Dat kunnen de andere merken helaas niet zeggen. Dit komt omdat de vraag naar de dieren de laatste jaren enorm is toegenomen waardoor de merken de vraag niet aan kunnen. En aangezien alles met de hand gebeurt kun je niet simpelweg een extra machine neer zetten om dit op te lossen. Op dit moment betekent dit dat ongeveer een vijfde van de dieren van Holztiger en ongeveer de helft (of nog iets meer) van Ostheimer niet leverbaar is. De grote keuze bij punt 3 is hierbij dus wel een beetje dubieus. 

En als laatste de afwerking. Wij geven hierbij Bumbu Toys 5 blaadjes en Holztiger en Ostheimer 4 blaadjes. Waarom? Omdat de dieren van Bumbu Toys net dat beetje extra hebben. De kleuren worden prachtig met elkaar gemend, elk beetje heeft net dat beetje extra gehad en de vormen zijn wat uitgesprokener. Zo is de bek van de pinguïn of de hop vogel echt scherp in plaats van afgerond. Hier zit uiteraard ook een klein gevaar in: tijdens het spelen heb je een grotere kans dat deze onderdelen afbreken. 

De eindconclusie: ja alle drie de merken hebben kleine verschillen maar we kunnen zeker niet een "winnaar" aanwijzen. Elk merk heeft zijn eigen voors en tegens en het ligt maar net aan je persoonlijke smaak welke jouw favoriet is. En heb je geen zin om te kiezen? Geen enkel probleem! De dieren laten zich namelijk ook uitstekend combineren! 

verschil bumbu toys, ostheimer en holztiger


 

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst