sint maarten seizoenstafel

“Sintemaarten had een mantel aan en daar zat een gouden kantel aan” klinkt het in de huiskamer. 

Al dagen hoor ik de gezellige liedjes weer om mij heen en hebben de kinderen gesprekken over hoe hun pompoentje versierd gaat worden met sterren, de zon en maan en natuurlijk de ridder op zijn paard.  

Ik houd van Sint Maarten als feest. Het begin van de lichtjestijd.

Dat was vroeger anders. Toen kende ik het ware verhaal en de beleving erachter niet. Voor mij was het een leeg feest dat ging om zo kort mogelijk zingen en dan zo veel mogelijk snoep op te halen. Als kind vond  ik dat natuurlijk prima, maar hoe ouder ik werd hoe meer het van mij af ging staan. 

Toen Hugo en Lotte naar het antroposofische kinderdagverblijf gingen leerde ik de ware gedachte kennen. Wat een mooi en rijk feest bleek het te zijn!

Het begint al met het lichtje. Tegenwoordig door veel kinderen gedragen in een lampion, maar van oorsprong in een uitgeholde knol, biet of wortel. Het geeft de energie weer die vanuit de buitenwereld door de aarde wordt opgenomen. Het is als de tijd naar kerst keren waarin we als mens naar onze eigen binnenwereld terugkeren. Net als in de natuur; de dieren slapen in hun hol en gewassen groeien in de aarde, niet daar boven, om zo kracht op te doen voor het komende voorjaar.

Naast het lichtje is er nog het verhaal van Sint Maarten zelf. Hij was een moedige ridder die na een veldslag huiswaarts keerde. In een stad waar hij aankwam trof hij een koude bedelaar. Met zijn zwaard sneed hij zijn mantel door midden. De ene helft kreeg de bedelaar. De andere helft hield hij zelf. 

Wat ik zo mooi vind aan het gebaar van Maarten is dat  hij niet alleen voor de bedelaar zorgt, maar ook voor zich zelf. Ik wil mijn kinderen ook graag leren dat je alleen voor een ander kunt zorgen als je ook goed voor je zelf zorgt. 

De seizoenstafel straalt nu warmte uit. In lamp van de Noest mag het Sint Maarten silhouet met de kindjes op Sint Maarten avond. De kaarten beelden de beiden kanten uit van het verhaal. Het warme lichtje en Maarten en de bedelaar. 

Hugo maakte van Lego Maarten op zijn ridder en het lampionnenkindje. 

En zien jullie het wichtelmannetje in de steker-ring van Grimms? Daarover meer in een volgende blog.

sint maarten seizoenstafel

Djoeke is mijn naam. Moeder van Hugo (8), Lotte (8) en een 4 jarig jongetje dat een poosje bij ons woont. Wouter is mijn grote liefde. Ik ben een ongedurige creatieveling die graag nieuwe dingen ontdekt, maar ook heerlijk kan blijven hangen in het vertrouwde.  

Gastblogster Djoeke