klein duimpje met houten speelgoed / tom thumb

Het verhaal van klein duimpje gaat over een gezin met 7 kinderen waarvan de jongste bij zijn geboorte niet groter was dan een duim en die daarna ook weinig meer groeit. Het gezin is erg arm en de ouders weten op een gegeven moment niet meer hoe ze voor hun kinderen kunnen zorgen. Daarom laten ze hen op een gegeven moment achter in het bos maar klein duimpje heeft kiezeltjes gestrooid en zo komen ze toch weer veilig thuis. 

Wanneer de ouders de kinderen de volgende dag weer het bos in brengen laat klein duimpje broodkruimels vallen maar helaas, wanneer de kinderen de weg naar huis weer willen zoeken blijken de broodkruimels opgegeten te zijn door de vogels. Hoe moeten de kinderen nu nog de weg naar huis terug vinden?

Klein duimpje besluit in een boom te klimmen en in de verte ziet hij een lichtje branden, dat moet wel hun huisje zijn toch? Tezamen lopen ze op het lichtje af maar als ze bij het huis aankomen blijkt het niet van hun ouders te zijn. Omdat ze hongerig en moe zijn besluiten ze toch aan te kloppen. 

De deur wordt opgedaan door een vriendelijk vrouwtje dat zich een hoedje schrikt als zij de 7 kinderen voor haar deur ziet staan. In het huis blijkt namelijk een reus met zijn 7 prinsesjes te wonen die dol is op het eten van kinderen. Toch mogen de kinderen blijven overnachten als ze maar heel stil zijn. 

De kinderen slapen net in het huisje als de reus wakker wordt van de geur van verse kindertjes. Gelukkig is klein duimpje niet voor 1 gat te vangen en plaatst snel de kroontjes van de prinsesjes op de hoofden van hemzelf en zijn broertjes en zusjes. Als de reus in het donker voelt voelt hij al snel 14 kinderhoofdjes, 7 met kroon en 7 zonder kroon. Aangezien hijzelf 7 prinsesjes heeft eet hij zonder pardon de 7 kindertjes zonder kroon op, heerlijk. 

Na een onrustige nacht vertrekken klein duimpje en zijn broertjes en zusjes al vroeg uit het huis van de reus. Snel proberen zij de weg naar hun huis te vinden maar al snel raken zij de weg kwijt in het donkere bos. 

Dan wordt de reus wakker in zijn huis en het duurt niet lang voordat hij doorheeft dat hij die nacht per ongeluk zijn eigen dochters opgegeten heeft. Razend is hij als hij met zijn (razendsnelle) 7-mijls laarzen het huis verlaat en op zoek gaat naar de 7 kinderen. Hij komt vlakbij maar gelukkig vindt klein duimpje een hol dat groot genoeg is om alle 7 kinderen in te verstoppen en hoe hij ook zoekt, de reus kan de kinderen niet vinden. 

Hij besluit eerst een uiltje te knappen. Zodra de reus slaapt kruipen de kinderen uit hun verstopplek en terwijl zijn broertjes en zusjes de weg naar huis vervolgen steeltje klein duimpje snel de 7 mijls laarzen en gaat terug naar het huis van de reus......

Voor dit sprookje hebben wij het volgende speelgoed gebruikt: 
- de houten bosrand van De Noest van € 35,95
- de knutsel houtplakjes groot van Artemio van € 4,95 voor een gevuld doosje van 12 x 12 x 4 cm  
- de knutsel paddenstoelen van € 3,95 voor 3 stuks in twee afmetingen
- de bruine uil van Holztiger van € 5,95
- het roodborstje van Holztiger van € 5,95
- de egel van Holztiger van € 6,50
- en natuurlijk klein duimpje gemaakt van een elastiek popje van € 1,50 (zie beschrijving hieronder)

knutsel klein duimpje van hout en vilt

Wil jij klein duimpje zelf ook maken? Bij voorbeeld voor op je seizoenstafel? Kijk dan naar de foto hierboven en lees met ons mee:

1. Leg alle benodigdheden klaar. Voor klein duimpje heb je nodig: een elastiek popje, een lijmpistooltje, bruin vilt, pen en papier, vulmiddel, naald en draad, (acryl)verf en een bol met bruine wol. 
2. Teken een laars af op het papier. Zorg er hierbij voor dat de hele voet van het popje past in de schacht van de laars. 
3. Knip 4x de laars uit het vilt. De bovenkant van de laars (die omgevouwen gaat worden) moet aan beide kanten een beetje uitsteken. 
4. Knip twee rechte stroken uit het vilt die de hele omtrek van de laars af kunnen dichten. 
5. Naai de laarzen aan elkaar. Neem twee zijkanten en naai hier een bruine strook tussen zodat het een dicht laarsje wordt. Naai als de onderdelen aan elkaar zitten de twee bovenkanten met de zijkanten aan elkaar en sla deze om. 
6. Vul de laarsjes met het vulmiddel. 
7. Beschilder het poppetje. 
8. Plak met het warm geworden lijmpistooltje de haren op het poppetje en ....klaar is klein duimpje!

Related products

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst