Vilten Pietje beschrijving

Speciaal voor iedereen die net zo dol is op Sinterklaas als wij bij Houtspel hebben we weer een leuke knutseltip bedacht. Dit keer toveren we een touwpopje om tot een geweldig pietje dat met zijn beweegbare armen en benen gemakkelijk overal inklimt. We zullen niet zeggen dat het een super simpel knutselwerkje is maar het resultaat is zo leuk dat het absoluut een aanrader is om te maken. 

Benieuwd hoe jij dit Pietje zelf kunt maken? Kijk naar de foto hierboven en lees met ons mee. 

1. Leg alle benodigdheden klaar. Voor dit Pietje heb je nodig:een touwpopje, vilten lapjes in diverse kleuren waar in ieder geval een stukje zwart en stukje wit bij moet zitten, naald en draad in diverse kleuren, een potlood, een papiertje en een schaar, (acryl) verf in de kleuren zwart/ wit/ rood en de kleur die jij je Pietje wilt geven, een stukje zwart wolvilt of zwarte wol, een sierbiesje en lijm. 

2. Knip uit het zwarte vilt twee rechthoeken die even lang zijn als de benen van het popje en qua breedte precies om de benen van het popje passen. Naai deze daarna om de benen van het Pietje. 

3. Leg het Pietje op het papier en teken een broekje voor het pietje af. Zorg er hierbij voor dat de lengte van de broek tot drie kwart van zijn benen komt en de breedte van het broekje minimaal tweemaal zo breed is als het popje zelf. Knip daarna het broekje tweemaal uit een gekleurd stukje vilt. 

4. Naai het broekje aan elkaar. Naai daarna een sierbiesje over de naairand aan de zijkanten van het broekje. 

5. Draai het broekje binnenstebuiten en doe de benen in het broekje. Rijg hierna een draadje door de onderkanten van de broekspijpjes zodat ze aansluiten op de benen van het pietje. 

6. Draai het broekje nu weer zo dat het Pietje het broekje goed aan heeft. Rijg hierna ook een touwtje door de bovenkant van het broekje zodat deze aansluit aan het lijfje van het popje. Het Pietje heeft nu een pofbroekje aan. 

7. Leg het popje met uitgestrekte armen op papier en teken een truitje af. Zorg ervoor dat de mouwen tot aan de handjes van het popje komen, de lengte tot voorbij de broekrand komt en je aan beide zijkanten zeker een cm extra tekent dan de breedte van het poppetje.

8. Knip het truitje uit het papier en knip het daarna tweemaal uit het vilt. Naai daarna het truitje aan elkaar, maak een sierbiesje op de voorkant van het truitje.

9. Trek het popje het truitje aan, dit is een beetje een lastig werkje maar de aanhouder wint ;)

10. Knip nu een cape uit het vilt en naai ook hier een sierbiesje op vast. Daarna naai je de cape om de nek van het popje. 

11. Knip nu een kraagje uit het witte vilt. De lengte van de kraag is ongeveer 9 a 10 cm en de onderkant moet een beetje gekarteld zijn. 

12. Naai de kraag om de nek van het popje. Eerst naai je de uiteindes aan elkaar en daarna rijg je een draadje door de bovenkant van het kraagje en trek je hem aan zodat deze aansluit op de nek van de Piet. 

13. Leg het pietje wederom op het papier en teken een baret af. Deze krijgt een doorsnede van ongeveer 5 cm. 

14. Knip tweemaal de baret uit gekleurd vilt en knip daarna in 1 van de cirkels de maat van het hoofdje. 

15. Naai het baretje aan elkaar en naai op de bovenkant twee gekleurde veertjes. 

16. Tijd om het Pietje af te maken. Wanneer je het Pietje geschilderd wilt hebben kun je het Pietje nu de gewenste kleur geven. Wanneer dit droog is schilderen we de oogjes en het mondje op het Pietje. Dit gaat het makkelijkste met de punt van een sate prikker. Is het Pietje droog, dan gaan we het haar en de baret vastmaken op het Pietje. Smeer wat lijm op de bovenkant van het hoofd van het Pietje, lijm hier de zwarte wol op en plak daarna het baretje vast op het hoofdje. 

En.... klaar is je Pietje, veel plezier!

Comments (1)

    • Heidi portier-van dam
    • 2016-11-23 16:17:24
    Wat ontzettend leuk dat jullie dit posten. Dank je wel
Product toegevoegd aan verlanglijst