knutsel een peg doll kerststal

Natuurlijk zijn er vele houten kerststallen te koop, ook wij hebben vele verschillende exemplaren in de aanbieding. Maar je kunt natuurlijk ook zelf je kerststal maken met behulp van een paar peg dolls. Op Pinterest en op instagram zie je vele exemplaren voorbij komen die er soms best wel ingewikkeld uitzien. Maar wist je dat er ook hele simpele manieren zijn om een eigen kerststal te maken? Zo maak je deze geweldige strakke kerststal in een oogwenk. Benieuwd hoe? Kijk naar de foto hierboven en lees met ons mee. 

1. Leg alle benodigdheden klaar. Voor deze peg doll kerststal heb je nodig: 7x peg doll man,1x peg doll kind, een lijmpistooltje, zilveren ijzerdraad in twee diktes (rond en plat), witte verf en een kwast, een schaartje, zilveren hobby karton, een stukje wit vilt, hobbylijm, zilveren vliespapier en een paar tangetjes om het ijzerdraad mee te knippen en te buigen. 

2. Schilder de lijfjes van alle peg dolls wit. Om ze goed wit te krijgen zul je de peg dolls waarschijnlijk meerdere lagen verf moeten geven. 

3. Maak de Maria. Hiervoor gebruiken we een grote peg doll en geven we haar een witte mantel van vilt. Het makkelijkste om de mantel te maken is om een stukje vilt om de peg doll te wikkelen en deze bij te knippen zodat hij alleen over het witte gedeelte van de peg doll heen valt. Lijm het vilt met het lijmpistooltje in het hoekje vast of naai dit even met naald en draad. Knip nu een klein stukje van het ronde ijzerdraad af. Maak twee gaatjes bij het gelijmde hoekje van de mantel en steek het ijzerdraadje erdoorheen. Buig nu het ijzerdraadje over elkaar zodat de mantel door het ijzerdraadje dichtgehouden wordt. 

4. Nu maken we Jozef. Hiervoor gebruiken we weer een grote peg doll en knippen we een ijzerdraadje af wat ongeveer 1,5 keer de lengte heeft als de omtrek van het poppetje. Buig het draadje om het lichaampje van het poppetje en draai het ijzerdraadje daarna om zichzelf heen zodat er een sluiting ontstaat. 

5. Voor de herder gebruiken we wederom een grote peg doll. Voor de staf van de herder knippen we een stuk van het ronde ijzerdraad af en buigen we dit met het tangetje om tot er een mooie staf ontstaat. Als de staf gebogen is plakken we deze met het lijmpistooltje vast aan de herder. 

6. Voor de engel gebruiken we wederom een grote peg doll. Van het zilveren vlies papier knippen we twee vleugeltjes welke we met het lijmpistooltje aan de achterkant vastplakken. Dan knippen we van het platte ijzerdraad een stukje dat we precies om het hoofdje van de peg doll buigen en vastzetten met het lijmpistooltje. Nu knippen we uit het zilveren karton nog een mini sterretje dat we op het lijfje van de peg doll plakken en klaar is ons engeltje. 

7. Van de drie laatste grote peg dolls maken we de drie koningen. Eerst knippen we uit het zilveren karton drie kronen welke we vastplakken zodat ze op de hoofdjes blijven staan. Van het ijzerdraad buigen we drie kleine (verschillende) geschenken. Dan plakken we met het lijmpistooltje de kronen op de hoofdjes van de wijzen en de geschenken op het buikje van de koningen. 

8. Als laatste hebben we natuurlijk ook Jezus nodig. Hiervoor pakken we het de kleine peg doll en vouwen we van het zilveren karton een kleine simpele kribbe om de peg doll heen en klaar is onze peg doll kerststal!