knutsel een elfendeurtje

Afgelopen zondag, met het enorm warme weer, wilden de kinderen aan tafel in ons koele huis lekker aan de knutsel. Om te voorkomen dat ik 1000 vragen kreeg of ik hun papiertje wilde knippen, de bijenwas wilde opwarmen of andere knutselproblemen wilde oplossen ging ik zelf ook aan de slag. Ze leren immers het meest van het oplossen van hun eigen uitdagingen. 

Ik kwam op pinterest talloze elfendeurtjes tegen. De magie die hier omheen hangt trok mij direct aan. Omdat er niet heel veel tijd was maakte ik er een 30 minuten knutselproject van met de materialen die in de knutselkist van de kinderen zaten.

Graag neem ik jullie mee in mijn knutselproject, maar mocht je geen freubelaar zijn, de kant en klare droomdeurtjes zijn ook ontzettend leuk en verkrijgbaar in 3 kleuren: groen, roze en blauw. 

Voor de liefhebbers, die is wat ik gebruikte: ijsstokjes, lijmstift, karton, 1 klein kraaltje, waterverf, glitter, schaar en een tuinschaar. 

Om het helemaal af te maken gebruikte ik mos en een stuk hout dat ik ooit bij het tuincentrum kocht, eigenlijk bedoeld voor in een terrarium. Daarnaast had ik een mooie plak hout die bij ons vaak op de seizoenstafel ligt en gebruikte ik een paar knutsel houtplakjes

1. De houtstronk die ik gebruikte voor het huisje heeft een mooie grotachtige opening, deze gebruik ik om het deurtje in te passen. Ik gebruik als mal een waxinelichtje met precies de goede ronding. 

2. Op een stuk karton teken trek ik de ronding als bovenkant van het deurtje over, ik let hierbij op dat het deurtje even breed is als een aantal ijsstokjes naast elkaar. 

3. Ik knip het karton uit en zorg er hierbij voor dat het karton aan de zijkant en bovenkant iets kleiner is zodat het achter de ijsstokjes valt. 

4. Ik teken ook op de ijsstokjes de ronding van het deurtje af.  

5. Daarna smeer ik de ijsstokjes goed in met de lijmstift en plak ze op het karton, beginnend vanuit het midden. 

6. Met een schaar knip ik de ijsstokjes rond aan de bovenkant. 

7. Nu leg ik twee ijsstokjes dwars op het deurtje als extra versteviging, lekker schuin voor een speels effect. 

8. Ik teken de breedte van het deurtje af op de ijsstokjes, knip ze af met een tuinschaar zodat ze de goede breedte hebben en plak ze dan vast met de lijmstift. 

9. Met een grof schuurpapier werk ik even alle afgeknipte randjes af zodat alles er weer netjes uitziet. 

10. Een klein kraaltje vormt de deurknop. Met genoeg prit blijft deze ook prima zitten. 

11/12. Met waterverf meng ik bruin en zwart een beetje door elkaar en schilder het deurtje. Werk niet te nat want dan lost de lijm op en trekken de stokjes krom. Op de foto lijkt het heel raar te worden maar als je het eindresultaat bekijkt wordt het eigenlijk best goed. 

13. Het hele deurtje smeer ik in met een beetje prit om daarna met mijn vingers er een beetje glitter overheen te gooien. 

- ik neem even een kopje thee om alles goed te laten drogen-

14. Nu komt het allerleukste, ik mag het in elkaar puzzelen. De deur komt op zijn plek, het mos eromheen. Een uitgedroogde bloem laat zijn blaadjes vallen, die gebruik ik weer voor op het mos. Ik leg de houtplakjes neer als pad naar de deur en maak van een reststukje van de ijsstokjes nog een kleine schommel welke ik met een beetje draad aan de boomtak vastmaak. 

En .... klaar is het elfendeurtje! (nu snel eten koken). Djoeke is mijn naam. Moeder van Hugo (8), Lotte (8) en een 4 jarig jongetje dat een poosje bij ons woont. Wouter is mijn grote liefde. Ik ben een ongedurige creatieveling die graag nieuwe dingen ontdekt, maar ook heerlijk kan blijven hangen in het vertrouwde.  

Gastblogster Djoeke

Product toegevoegd aan verlanglijst

Wij maken gebruik van cookies, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken en om een koppeling te kunnen maken met social media. Door op accepteren te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in ons cookiebeleid.