prinses op de erwt

De allerlaatst in onze Houtspel sprookjesmaand is het sprookje van de prinses op de erwt:

Lang geleden leefden er in een koninkrijk een koning, een koningin en een knappe prins die maar een wens heeft: trouwen met een echte prinses. Zodra de prins 18 jaar is geworden verlaat hij zijn ouderlijk kasteel en gaat hij met zijn paard op weg om zijn perfecte prinses te vinden. Maar helaas, de prins bezoekt wel 20 prinsesjes maar met allemaal is wel iets mis. Hun tenen zijn te lang, hun haren krullen te weinig, hun tanden staan naar buiten, hun .... afijn, je begrijpt het wel. En een meisje waar zoiets cruciaals mee mis is, dat kan toch geen echte prinses zijn?

Na een jaar van reizen komt de prins zeer verdrietig weer naar huis. Zoveel meisjes heeft hij ontmoet maar een echte prinses die hem waardig is? Die zat er niet bij. 

Als de prins die avond bezig is met zijn welkom-thuis diner en zijn zorgen deelt met zijn ouders wordt er opeens op de kasteeldeur geklopt. Voor de deur staat een drijfnat meisje waarbij het haar in lange slierten voor haar gezicht hangt en haar, ooit zo schattige, muiltjes druipen van de modder en het water. 

"Goedenavond", zegt het meisje. "Ik ben een prinses uit een koninkrijk hier ver ver vandaan en ik ben op zoek naar de prins". Verheugd wordt het meisje naar binnen gehaald maar door haar uiterlijk wordt er getwijfeld aan haar verhaal. Een echte prinses zou zich toch nooit zo nat laten regenen?

De koningin nodigt het meisje uit om aan tafel plaats te nemen en een nachtje te blijven slapen. Een aardig gebaar maar niet geheel onzelfzuchtig, ze heeft namelijk een slim plannetje. Ze roept twee bedienden bij haar om de logeerkamer klaar te maken en draagt ze op om het logeerbed af te halen. Dan loopt de koningin naar het bed en legt helemaal onderop een kleine erwt. Daarna laat de koningin wel 20 matrassen op de erwt leggen. Alleen een echte prinses heeft een huid zo teer dat ze de kleine erwt kan voelen, aldus de koningin. 

Na het feestmaal gaat iedereen naar zijn bed .....

Voor dit sprookje gebruikten wij: 
- het brikkon kasteel waarbij je zelf met je eigen lego stenen verder kunt bouwen van € 21,95
- de appelboom van Holztiger van € 10,95
- de eikenboom van Holztiger van € 14,50
- een nin van de regenboog nins set van € 30,25 voor 12 houten nins in vrolijke regenboog kleuren
- een zakje ijsstokjes van € 1,00 om het bedje mee te maken (zie beschrijving hieronder)

knutsel een bedje van ijsstokjes

Een prinses heeft natuurlijk een koninklijk bed nodig, daarom maakten wij er eentje van ijsstokjes. Wil jij zelf ook zo'n leuk poppenbedje maken? Kijk naar de foto hierboven en lees met ons mee: 

1. Leg de benodigdheden klaar, voor dit bedje heb je nodig: een zakje ijsstokjes, een lijmpistooltje, een potlood of pen om af te tekenen, een stevige schaar om de ijsstokjes mee te knippen. 
2. Knip de onderdelen voor de bedbodem. Wij gebruikten voor de bodem 6 ijsstokjes met de ronde kant eraf geknipt, twee dwarse ijsstokjes om de boel vast te kunnen zetten en twee ijsstokjes als bedrand. 
3. Lijm de onderkant aan elkaar vast. 
4. Knip nu het hoofdeinde en het voeten einde op maat. Voor het hoofdeinde is het belangrijk dat de rechtopstaande stokjes iets breder dan een ijsstokje langer zijn dan die van het voeteneind. Om de goede maat van de dwarsstijlen te meten leg je het hoofdeinde en voeteneinde tegen de bedbodem aan. 
5. Lijm het hoofd- en voeteneinde aan het bedje vast en klaar is je poppenbedje!

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst