- Informatie
- 1 likes
- 5444 views
- 0 comments
Aan de buitenkant zou je nooit raden dat achter een mini deurtje in een krap Spaans straatje van een heel klein dorpje op de grens van Spanje en Frankrijk bijna het gehele bedrijf achter het merk Grapat is gevestigd. Alleen het geluid van een machine en de gekleurde vingerafdrukken naast de deurbel geven weg dat er hier iets bijzonders gevestigd is. Maar zodra je de deur doorgaat is het duidelijk.
Bij de deur worden we zeer hartelijk welkom geheten door Casiana en Jordi, het echtpaar achter het bedrijf Grapat. Terwijl we in hun huiskamer, die door de prachtige instagramfoto's heel bekend aanvoelt, even bijpraten gaat het bedrijf welke naast het huis gelegen is volop door. Wanneer de werknemers hun lunchpauze nemen en de machines even tot stilstand zijn gekomen krijgen wij de rondleiding.
Wat direct opvalt is dat werkelijk elk plekje in het bedrijfspand is benut. Er is geen plek te vinden waar geen producten, verf of mensen staan. De gang staat vol met de binnengekomen houten producten die erop wachten om geschilderd te worden. Hoewel bijna alles van het productieproces in dit krappe pand gebeurd wordt het draaien van de producten gedaan door een houtdraaier elders. Op dit moment worden alle producten nog door 1 houtdraaier gemaakt maar vanwege de groei van Grapat (en een beetje de leeftijd van de houtdraaier) wordt dit binnenkort gespreid over een selecte groep houtdraaiers op diverse plekken in Europa.
Rondleiding bij Grapat: van verven tot schuren tot inpakken tot kwaliteitscontrole
We beginnen in de eerste verfkamer. Dit is de kamer waar de producten worden geverfd die in zijn geheel gekeurd worden, denk aan bijvoorbeeld aan de ringen en schijven. De producten krijgen hier een verfbad waarmee het gehele product zijn mooie egale kleur krijgt.
De volgende kamer is de schuurkamer. Hier worden de grote platte producten geschuurd zoals de sorteerbakken en de ringen voor de jaarkalender. Het hokje is zo krap dat er naast de schuurmachines en de stapels met kratten van producten die nog geschuurd moeten worden of die al klaar liggen voor de volgende stap niet veel ruimte meer is. In dit hokje werkt dan ook slechts 1 persoon.
Dan is er beneden nog een kamertje, de kamer waar de droogkast staat en waar de producten een olie of waslaagje krijgen. Tevens worden hier ook de ronde producten zoals de nins en de kleurige kabouters geschuurd. Aangezien Jordi zelf de machines heeft ontworpen waarmee dit gebeurd kunnen we hierover niet teveel vertellen. Dat is het geheim van de smit. Wel kunnen we zeggen dat je zelfs in deze machines ziet hoe creatief deze bijzondere mensen om weten te gaan met producten en materialen om hen heen.
Als we beneden alle kamertjes gehad hebben gaan we via een trap aan de buitenkant van het gebouw naar boven. Boven stap je een grote ruimte in met aan de wanden stellingkasten, een enorme tafel in het midden en twee aparte bureaus aan de zijkanten. In deze kamer is het een drukte van jewelste, in het midden op de grote tafel staan twee dames de producten in te pakken en bij de bureaus worden met grote loepen kwaliteitscontroles gehouden. Werkelijk elk product dat Grapat maakt wordt hier onder de loep nog eens extra bekeken om zeker te weten dat het goed genoeg is om uit te sturen.
Vanaf de grote kamer vervolgen we via een klein kamertje (de "eetkamer", de bedrijfsruimte is het vroegere huis van de oma van Jordi en elke kamer heeft nog de naam van waar hij vroeger voor werd gebruikt) onze weg. Deze kamer wordt gebruikt voor opslag van de producten die klaar zijn om ingepakt te worden. Nog veel meer kratten allemaal stuk voor stuk gevuld met een ander onderdeel voor de uiteindelijke producten.
Dan komen we in "de slaapkamer", hier liggen alle producten die klaar zijn voor verzending. Nou ja, alle producten. Doordat Grapat zo ontzettend gewild is zien we vooral veel lege schappen. Dat ligt zeker niet aan hoe hard er gewerkt wordt maar vooral aan het feit dat in elk product zoveel handwerk en tijd zit. Het productieproces is nou eenmaal niet snel dus je moet soms wachten op je producten. Maar dan weet je wel zeker dat je iets koopt wat met liefde en aandacht is gemaakt.
Via een smal gangetje vervolgen we onze weg naar "de keuken", inmiddels in gebruik als tweede schilderkamer. Hier zitten twee dames ontzettend hard te werken aan een hele stapel kleurige kabouters. Met de hand worden de kabouters in de verf gedoopt en daarna op zijn kop te drogen gelegd in een houten bakje. Wanneer alle bakjes vol zijn word het geschilderde gedeelte nog met een kwast nabewerkt en dan gaat hij op een dienblad om te vervoeren naar de gang waar ze alvast kunnen drogen voordat ze de droogkast beneden in gaan.
Waar we ook kijken in deze kamer, we ontdekken steeds nieuwe dingen. Zo is er een schematische tekening op de muur waar alle producten op staan uitgetekend. De was die buiten het raam te drogen hangt (in regenboog volgorde uiteraard), de wasbak die van onder tot boven volzit met verfspetters. Maar ook is overal te zien hoeveel handwerk (en liefde) in elk product gaat zitten. Wist je bijvoorbeeld dat elk gegraveerd stipje als ogen of op de insecten met de hand worden gemaakt?
Via de laatste gang, waar al het werk dat de schilderdames vandaag al verzet hadden, stond te drogen liepen we weer naar buiten. De lunchpauze is inmiddels voorbij en aan alle kanten zijn er weer mensen aan het werk. Hoewel het heel gezellig is kun je ook aan alles zien dat het bedrijf uit het pand gegroeid is. Daarom wordt er op dit moment hard gewerkt aan de bouw van een nieuw, groter pand. Natuurlijk mogen we hier ook een kijkje nemen maar eerst worden we meegenomen naar de tuin, we mogen namelijk even de bijen bekijken die laatst aan zijn komen vliegen en nu de compostbak als huis hebben ingenomen. :)
Maar dat is niet het enige wat we spotten in de tuin want er hangt ook een prachtige slinger vol met ringen, uiteraard in de volgorde van de regenboog (Casiana's stelregel: als je meerdere kleuren bij elkaar hebt: dan moeten ze in de volgorde van de regenboog, dan ziet het er gelijk gezellig uit in plaats van rommelig).
Dan lopen we naar het nieuwe pand toe welke op zo'n 200 meter van het huidige pand wordt gebouwd. We komen binnen in een zeer ruime en bovenal lichte ruimte waar plaats is voor een heleboel mensen en producten. Bijna de hele voorkant van het gebouw bestaat uit ramen waar de kwaliteitscontrole plaats gaat vinden. Daarachter komt een grote, lange tafel voor het inpakwerk en dan stellingen, heel veel stellingen.
We sluiten dit bezoek af met een kopje koffie en thee bij de plaatselijke kroeg en dan is het helaas echt tijd om afscheid te nemen van deze super leuke en lieve mensen.
PS. Wist je dat Casiana's (het creatieve brein achter alle producten) favoriete producten de regenboogbakjes met ballen set en de kleurige kabouters zijn?
Comments (0)