speelkoffer wolf en drie biggetjes

In de Houtspel Sprookjesmaand staan we vandaag stil bij het sprookje van de wolf en de drie biggetjes. Als vader big zijn drie zonen opdracht geeft tot het bouwen van een huis krijgen de drie biggetjes ruzie over wat de beste manier is om een huis te bouwen. Ze besluiten daarom om elk voor zich aan de slag te gaan. Het eerste biggetje is een beetje lui en bouwt een huis van stro. Het tweede biggetje is wat ijveriger dan zijn broer en bouwt een huis van hout. Als de broertjes klaar zijn gaan ze heerlijk spelen terwijl het derde biggetje nog steeds druk bezig is met het bouwen van zijn huis. Hij metselt een huis van steen, tot grote verbazing van zijn broers want, waarom zo hard werken terwijl je huis veel sneller klaar kan zijn?

Dan komt er een grote boze wolf aan met een bere honger die wel een biggetje lust. Snel verstoppen de biggetjes zich in hun huisjes maar daar trekt de wolf zich niets van aan. Hij neemt een grote hap lucht en blaast in 1 adem het huisje van stro omver, snel verstopt het biggetje zich in het stenen huisje van zijn broer. Een dag later is de wolf terug, hij heeft nog steeds honger. De drie biggetjes verstoppen zich weer in de huisjes maar de wolf neemt een super grote teug adem en whoesh, ook het houten huisje is omver geblazen. Super snel rent het tweede biggetje naar het stenen huis van zijn broertje. 

Als de wolf een dag later terugkeert voor een feestmaal van drie biggetjes blijkt dat hij, hoe hij ook blaast, het stenen huisje niet omver geblazen krijgt. Daarop besluit hij door de schoorsteen te klimmen om de biggetjes op deze manier te kunnen eten maar ...  daar zijn de biggetjes op voorbereid en er staat al een grote soeppan met kokend water onder de schoorsteen klaar voor de wolf ..... 

speelkoffer van de wolf en drie biggetjes knutselen

Vandaag maken we een super leuke speelkoffer in het thema van het sprookje van de wolf en de drie biggetjes. Het is even werk maar het resultaat is een super leuk koffertje waar kinderen urenlang plezier van kunnen hebben. Hoe ga je te werk? Kijk naar de foto hierboven en lees met ons mee:

1. Leg alle benodigdheden klaar. Voor deze speelkoffer heb je nodig: 1 houten koffertje van € 7,95, 2x een houten schijf van € 2,50 per stuk, 1 peg doll bol groot van € 1,50, 3x peg doll bol van € 0,95 per stuk, 1x een pakje ijsstokjes XL van € 2,25, een lijmpistooltje van € 4,95, een set knutsel dennenboompjes van € 4,25 voor 4 stuks, een zaag, een stukje vilt in roze en grijs, (acryl) verf met kwastjes en een sate prikker. 
2. We beginnen met het maken van de huisjes. Zaag hiervoor de twee houten schijven doormidden. 
3. Begin met het schilderen van de verschillende onderdelen. Zo kun je de huisjes hun basis kleuren geven (geel, bruin en rood), de 3 peg dolls bol alvast roze schilderen en de grote bolle peg doll alvast grijs. 
4. Zodra de verf droog is kun je doorgaan met de afwerking van de huisjes. Voor het effect van stro gebruikten wij een kwast met een beetje bruine verf waarmee we vluchtig over het gele huisje gingen zodat de verf alles behalve dekkend is. Met een beetje meer bruin maak je de deuropening. Voor het houten en het stenen huisje gebruikten wij een zeer fijn penseeltje waarmee we voorzichtig het houtpatroon en de bakstenen op de huisjes schilderden. 
5. Zodra de huisjes liggen te drogen kun je verder gaan met de varkentjes. Als basis gebruikten wij een zeer licht roze die we dekkend aanbrachten. Daarna verfden we met een zeer fijn penseel met een donkerdere roze een snuitje op de varkentjes. 
6. Als het snuitje droog is kun je doorgaan met de oogjes en de neusgaten. Gebruik hiervoor een sate prikker waar je een beetje verf opdoet en stempel hiermee als het ware de details op de biggetjes. Voor het zwart van de ogen gebruikten wij de grotere achterkant van de sate prikker, voor de neusgaten en het oogwit gebruikten wij de punt van de sate prikker. 
7. Ook bij de wolf gaan we de details aanbrengen. Eerst krijgt de wolf op zijn grijze vacht een witte bef. 
8. Zodra alle verf van de wolf droog is kunnen we verder met de staart die we op de achterkant schilderden en de oogjes, wenkbrauwen en de neus waarvoor we een zeer fijn penseeltje gebruikten. 
9. Knip nu twee driehoekjes uit het grijze vilt en 6 iets kleinere driehoekjes uit het roze vilt, dit worden de oortjes. 
10. Tijd om de oren op de dieren te plakken. Gebruik hiervoor het warm geworden lijmpistooltje en smeer de langste kant van de driehoeken in met een klein beetje lijm. Pak het oortje voorzichtig vast, druk eerst het midden een beetje naar elkaar met je vingers en druk hem daarna vast op de zijkant van het hoofdje zodat er een mooi oortje ontstaat. 
11. Knip nu 3 van de XL ijsstokjes op de maat van de huisjes. 
12. Smeer met het lijmpistool de onderkant van de huisjes in met lijm en plak deze voorzichtig vast op de ijsstokjes zodat de huisjes blijven staan. 
13. Beschilder nu de binnenkant van de koffer. Wij maakten de onderkant van de koffer eerst groen waarvoor we verschillende tinten groen en geel gebruikten voor een wat levendiger effect, ook beschilderden we de knutsel dennenboompjes vast groen. 
14. Wanneer het gras droog is kun je de rest van de koffer gaan beschilderen. De achterkant van de koffer werd bij ons blauw, toen deze droog was schilderden we nog 3 grote dennenbomen op de achterkant en een rand gras onderaan en ... klaar was de speelkoffer met  de 3 biggetjes en de grote boze wolf!

speelkoffertje wolf en de drie biggetjes